Poniżej przedstawiamy ciekawy artykuł z portalu: farmer.pl
Wartość nawozowa słomy
Resztki pożniwne w zależności od rośliny uprawnej są cennym źródłem zarówno materii organicznej jak i wielu składników mineralnych. Warto je uwzględniać podczas wykonywania bilansu składników pokarmowych.
Ilość i jakość resztek roślinnych zależy od rodzaju uprawy oraz technologii jej zbioru. Zazwyczaj resztkami stają się korzenie roślin i ścierń, opadłe liście (rzepak), plewy, łuszczyny, strąki, liście (burak) nać (ziemniak)itd. Uwzględniając, że te organy pozostawia się na polu, warto uświadomić sobie ich wartość nawozową.
Masa resztek roślinnych ,która może być pozostawiona na polu po sprzęcie roślin uprawnych waha się w dość szerokich granicach, ale średnio można przyjąć że:
- rośliny zbożowe pozostawiają 3-5 t/ha suchej masy resztek (słoma, plewy, korzenie)
- kukurydza na kiszonkę 5-6 t/ha s.m.
- kukurydza na ziarno 10-15 t/ha s.m.
- rzepak ozimy 10 -12 t/ha s.m.
W każdym przypadku warto sobie wycenić wartość nawozową pozostawionego materiału organicznego, który należy wziąć pod uwagę w tworzeniu bilansu składników pokarmowych.
Przy tworzeniu bilansu azotu uwzględnienia się , że 1 t.s.m. resztek zbożowych zawiera ok. 5-9 kg N, natomiast resztki kukurydziane oraz rzepaczane 8-12 kgN.
W związku z powyższym możemy uznać, ze po wyżej wymienionych uprawach wprowadzamy do gleby:
- po roślinach zbożowych od 15 do 45 kgN/ha
- po kukurydzy na kiszonkę od 40 do 72 kgN/ha
- po kukurydzy na ziarno od 80 do 180 kgN/ha
- po rzepaku ozimym od 80 do 144 kgN/ha
Osobną kwestią jest tempo mineralizacji tychże resztek i powolne uwalnianie z nich azotu mineralnego, który dostępny będzie dla roślin następczych. Tempo to zależne jest od bardzo wielu czynników, głównie rozkładu opadów oraz panującej temperatury otoczenia. W związku z tym, te składniki nie będą uwolnione od razu, mają działanie następcze, więc nie można tej ilości porównywać z dostępnością azotu z nawozów mineralnych.
Wykorzystanie składników pokarmowych ze słomy w pierwszym roku po wprowadzeniu do gleby jest częściowe i zróżnicowane. Zbliżone do maksymalnego wykorzystanie składników jest możliwe wtedy, gdy słoma zostanie dobrze rozdrobniona i zastosowano azot przed jej wymieszaniem z glebą. W takich warunkach w pierwszym roku azot ze słomy zbóż wykorzystany zostanie w 25%, ze słomy rzepakowej w 30%, natomiast ze słomy kukurydzianej – 25%.
Warto również sobie uświadomić, że większość resztek pożniwnych zwłaszcza słoma po wprowadzeniu do gleby tworzy w niej szeroki stosunek C:N. Stosunek C:N szerszy niż 33,3:1 powoduje trwałe unieruchomienie azotu mineralnego gleby. Dlatego w wielu momentach przypomina się rolnikom o potrzebie dodawania niewielkiej ilości nawozów azotowych na przyorywaną słomę, by bakterie ją rozkładające nie korzystały z glebowych zasobów azotu. Takie zabiegi pozwalają na szybszy rozkład resztek pożniwnych oraz aktywniejsze uwolnienie z niej składników pokarmowych.
Postępując analogicznie można wyliczyć również wartość nawozową słomy dla fosforu i potasu. Jeśli chodzi o pozostałe składniki pokarmowe takie jak fosfor i potas to:
- słoma zbóż zawiera około:1-2% K2O oraz 0,2 – 0,3% P2O5,
- słoma rzepaczana 2-3 % K2O oraz 0,4 – 0,6 % P2O5
- słoma kukurydziana 1-2 proc. K2O oraz 0,2- 0,3 P2O5.
I tak przykładowo wraz ze słomą zbóż wprowadzamy do gleby od 30 do 60 K2O oraz 6 kg P2O5 itd.
Tu należy jednak zwrócić uwagę ze efektywność nawozowa potasu jest w większości aktywna już w pierwszym roku uprawy rośliny następczej. Fosforu jak widać słoma zawiera niewiele (jest to składnik głównie akumulowany w organach generatywnych takich jak nasiona czy ziarno), w związku z tym w planowanym nawożeniu należy głownie liczyć na nawozy mineralne.
źródło: farmer.pl/anko
zdjęcie : pl.fotolia.com
Polecam zastosowanie mikroorganizmów – np. preparat EmFarma Plus. EmFarma Plus może być wykorzystany do uprawki w przypadku resztek pożniwnych zbóż, kukurydzy, chmielu tytoniu i nie tylko. Wpływa on na szybszy proces rozkładu materii organicznej, zamianę resztek w próchnicę, dostarczenie substancji odżywczych. EmFarma Plus wpływa na ograniczenie procesów gnicia na rzecz fermentacji. Zmienia się struktury gleby na gruzełkowatą i zwiększa pojemność wodna. Zdecydowanie maleje populacja fusarium. Wzrasta odczyn gleby w kierunku obojętnego.
Stosując pożyteczne mikroorganizmy Emfarma Plus rezygnujemy ze stosowania RSM, mocznika itp. do utylizacji resztek pożniwnych !!!
Zapraszamy do odwiedzenia naszego profilu na FB – Planeta Eko !